Hva er FastTrak

FastTrak er et enkelt helsefaglig dokumentasjonssystem som er fleksibelt og raskt å tilpasse. Brukernes fag er styrende for utviklingen, og ønsker og behov for forandring kan etterkommes raskere og enklere i FastTrak enn i de fleste andre systemer. FastTrak er et rammeverk der fagets behov kan beskrives på en enkel og presis måte.

Det finnes flere ulike fagjournaler på FastTrak-plattformen. En fagjournal består av et sett med skjema, rapporter og annen konfigurasjon av innhold tilpasset de ulike fagområdene.

Hurtiginnføring

Oversiktene under gir et raskt overblikk over de vanligste skjermbildene du vil møte i programmet.

Velkomstskjermen

1. Startsiden viser informasjon og nyheter om den aktuelle fagjournalen.

2. Brukerinformasjon viser den aktive brukerens navn, arbeidssted og yrke.

3. Pasientlisten (Populasjon) gir en oversikt over alle pasienter på ditt arbeidssted – eventuelt pasienter i din gruppe, dersom det er haket av for dette nederst i pasientlistebildet.

4. Populasjoner viser lister med pasienter som oppfyller spesifikke, forhåndsdefinerte krav. Etter man har valgt en populasjon fra listen vil de aktuelle pasientene listes opp i fanen Individer. Tilgjengelige lister varierer etter fagområde.

5. Nøkkeltall viser et ruteark med én pasient per rad og ulike nøkkeldata i hver kolonne – for eksempel HbA1c, vekt og blodtrykk for personer med diabetes. Tilgjengelige nøkkeltallbilder varierer etter fagområde. Noen fagområder har ingen, andre har flere.

6. Historikk gir en oversikt over dine sist åpnede pasientjournaler.

7. I Hovedmenyen kan du legge til nye pasienter og finne eksisterende pasienter. Finn person (spesialtilgang) gir deg mulighet til å finne pasienter registrert på andre steder i samme database. Oppdaget i eksternt system lar deg åpne samme pasient som er aktiv i hovedjournalsystemet ved å klikke på en lenke.

8. Rapporter vil inneholde ulike typer rapporter i de forskjellige fagjournalene. Rapportene sammenfatter data om pasienter eller ditt arbeidssted på en oversiktlig måte.

Klikk på bildet for å forstørre

Pasientjournalen

All dokumentasjon i FastTrak tar utgangspunkt i forhåndsdefinerte skjema. Skjemaene kan inneholde variabler med faste svaralternativer, numeriske verdier, datoer og fritekst.

Dobbeltklikk på en pasients navn i pasientlisten for å åpne pasientjournalen. Dersom du ikke allerede har definert en relasjon til pasienten vil du bli bedt om å gjøre dette før du går videre. Relasjonen sier noe om hvorfor du trenger å åpne journalen.

1. Skjemaer gir en oversikt over alle skjema som har blitt opprettet på pasienten. Klikk på et skjema for å vise dette i hovedfeltet.

Klikk på Nytt, markert med et plusstegn, for å opprette et nytt skjema.

2. Påminnelser viser varsler og påminnelser som gjelder den aktuelle pasienten. Dette kan for eksempel gjelde legemiddelinteraksjoner, prosedyrebrudd, tidsfrister eller farlige medisinske situasjoner.

Du kan selv legge til en manuell påminnelse ved å trykke på plusstegnet.

3. Pasientinformasjonen øverst i bildet viser pasientens status og gruppe, samt din relasjon til pasienten. Klikk på informasjonen for å endre denne.

4. Ruteark er en tabellvisning av data fra det aktuelle skjemaet sammen med tidligere data av samme type.

5. Oversikt-fanen viser viktig informasjon om den valgte pasienten. Hva som viser vil variere etter fagområde – det kan være utvikling i HbA1c, kognitiv funksjon, laboratoriedata, informasjon om pårørende eller annet.

6. Fanen Kronologi viser en kronologisk oversikt over alt som er registrert i pasientens journal.

7. Fanen Eksport viser et sammendrag av dagens skjema som et journalnotat som kan klippes og limes inn i andre journalsystemer. Denne fanen vil være tom frem til notatet aktiveres ved å klikke på Notat-knappen i skjemavisningen. Eksport-fanen finnes ikke i alle fagjournaler.

Klikk på bildet for å forstørre

Labdata

Rutearket viser den aktuelle pasientens siste og tidligere resultater fra alle laboratorieprøver i databasen. Du kan søke etter spesifikke prøver ved å bruke søkefeltet under Filter.

Bruk av FastTrak

Velkomstskjerm

I det du åpner FastTrak blir du møtt av en velkomstskjerm som er delt opp i tre kolonner.
Kolonnen til venstre inneholder Populasjon  3 , Nøkkeltall  5  og Historikk  6 , kolonnen i midten viser en startside med informasjon og nyheter om den aktuelle fagjournalen  1 , og kolonnen til høyre inneholder Hovedmeny  7  og Rapporter  8 . Øverst til høyre sees navn, arbeidssted og yrke for den aktive brukeren (deg)  2 .

Klikk på bildet for å forstørre

Pasientliste

Pasientlisten gir en oversikt over alle pasienter ved ditt arbeidssted.
Øverst i pasientlisten finnes et søkefelt. Det finnes ulike måter å søke frem en pasient i pasientlisten på:

1. Søk på navn eller deler av navn
  2. Søk på fødselsdato
  3. Søkt på fullt personnummer
  4. Søk på løpenummer, også kalt PID

Løpenummeret er de ett til fem sifrene som står foran pasientens fødselsdato i pasientlisten.
Til høyre for overskriften Populasjon (i pasientlisten) vises det totale antallet pasienter i listen, n (n = 0)

Under pasientlisten finner du fanen Populasjoner. Populasjoner gir en enkel oversikt over pasienter som oppfyller spesifikke, forhåndsdefinerte krav. Skriv i søkefeltet for å finne ønsket populasjon, og dobbeltklikk på populasjonen for å velge denne. Etter at du har valgt en populasjon fra listen vil de aktuelle pasientene listes opp i fanen Individer.
Tallet n i overskriften vil nå oppdateres til å reflektere antall pasienter som tilhører den aktuelle populasjonen.
Du kan skrive ut populasjonen ved å høyreklikke i pasientlisten og velge Skriv ut listen.

Historikk

Historikken som ligger nederst i venstre kolonne viser en oversikt over pasientjournaler du nylig har åpnet.
Til høyre for pasientens fødselsdato kan du se hvilken gruppe pasienten tilhører.
Du kan åpne en pasientjournal direkte fra historikken ved å dobbeltklikke på pasientens navn i listen.

Hovedmeny

I hovedmenyen finnes ulike, tilgangsstyrte funksjoner. Funksjonene under Person  1  og Min Bruker  2  er tilgjengelige for alle brukere.

Person

Oppdaget i eksternt system:

Programmet oppdager automatisk hvilken pasient som er aktiv i DIPS/DocuLive. Navnet på den aktive pasienten i DIPS/DocuLive blir synlig i hovedmenyen, undermeny Person (se bildet).
Klikk på navnet for å hente pasienten inn i FastTrak.

Finn person:

Pasienter som tilhører et annet arbeidssted eller som ikke lenger er aktive vil ikke finnes i pasientlisten Populasjon. Slike pasienter må hentes ut fra hovedmenyen, ved å bruke menyvalget Finn person (under Pasient).

Søk frem pasienten ved hjelp av:

1. Navn eller deler av navn
  2. Fødselsdato
  3. Fullt personnummer
  4. Løpenummer/PID

Løpenummeret er de ett til fem sifrene som står foran pasientens fødselsdato i pasientlisten.

Flytt pasient:

Dersom pasienten er knyttet til en annen lokalisasjon vil du få spørsmål om du ønsker å hente pasienten inn til ditt arbeidssted.

Dersom du svarer Ja vil du bli ført videre til et skjermbilde for valg av gruppe som pasienten vil tilhøre ved ditt arbeidssted.

Definer profesjonell relasjon til pasient:

Dersom du ikke allerede har definert en profesjonell relasjon til pasienten vil du bli bedt om å gjøre dette før du går videre. Relasjon må defineres før du kan åpne pasientjournalen. Du vil få opp en liste over tilgjengelige relasjoner for ditt yrke, og hver relasjon i listen gir deg tilgang til pasientens journal i et gitt antall dager.

Min bruker

Du kan endre egne personalia, telefonnummer og HPR-nummer under Min bruker i hovedmenyen.

Rapporter

Rapporter henter og sammenstiller data fra alle pasientjournalene i din pasientliste. Dersom du har haket av for Bare min egen gruppe i pasientlisten er det kun data fra dette utvalget av pasienter som kommer med i rapportene. (NB! Ikke alle rapporter tar hensyn til gruppe.)

Det finnes globale rapporter som er tilgjengelige i alle fagjournaler, samt rapporter som er spesifikke for den enkelte fagjournal.

Nøkkeltall

Nøkkeltall viser et ruteark med én pasient per rad og ulike nøkkeldata i hver kolonne for eksempel HbA1c, vekt og blodtrykk for personer med diabetes. Tilgjengelige nøkkeltallbilder varierer etter fagområde. Noen fagområder har flere, andre har ingen.

Pasientjournalen

Gjenbruk av data og strukturert dokumentasjon er sentralt i FastTrak. All dokumentasjon i FastTrak tar utgangspunkt i forhåndsdefinerte skjema som inneholder variabler med faste svaralternativer, numeriske verdier, datoer og fritekst.

Skjemaer

Skjemafeltet inneholder en liste over alle skjema som har blitt opprettet i pasientens journal. Øverst i feltet er det knapper for oppretting av nytt skjema, favorittskjema, flytting av skjema (endring av dato) og arkivering av skjema.

Opprett nytt skjema:

Klikk på Nytt, markert med plusstegn, for å opprette et nytt skjema.

Du kan velge å opprette et skjema fra en liste over hyppig brukte skjema ved å klikke på Favoritt, som er markert med en stjerne.

Du kan også opprette nytt skjema ved å høyreklikke i skjemalisten og velge Nytt skjema eller Nytt favorittskjema i pop-up-menyen.

Deretter kommer et skjermbilde for valg av skjema, samt registrering av skjemadato og eventuelt -tidspunkt.

De fleste skjema krever ikke registrering av skjematidspunkt, men skjema som er såkalt tidskritiske vil kreve dette.

Du kan søke etter et spesifikt skjema ved å skrive inn skjemanavn eller -nummer i søkefeltet over listen.

Dobbeltklikk på ønsket skjema i listen eller marker skjemaet og trykk OK for å starte utfylling.

Fyll ut skjema:

Dobbeltklikk på ønsket skjema i listen for å åpne dette i hovedfeltet. Naviger ved hjelp av musepeker eller piltaster. Du kan også bruke Enter-tasten for å hoppe videre til neste spørsmål.

Variabler av typen sjekkboks må klikkes på med musepekeren.

Du kan legge til eventuelle notater og tilleggsinformasjon i skjemaet ved å hake av for Registrer kommentar i skjemaet nederst i hovedfeltet. I enkelte skjema vil denne boksen allerede være haket av, med teksten Kommentarer er anbefalt på dette skjemaet.

Skjema lagres automatisk. For å ferdigstille et ferdig utfylt skjema, trykk på knappen Signer.

Et signert skjema må gjenåpnes for redigering. Du kan bare gjenåpne og redigere skjema du selv har signert.
Brukere med rolle Superbruker eller Journalansvarlig kan gjenåpne alle skjema.

Variabler:

Det finnes ulike typer variabler i FastTrak. Disse er markert med ulike symboler helt til høyre i hovedfeltet.

Variabler med forhåndsdefinerte svaralternativer er markert med en punktliste.

For å vise svaralternativene kan du klikke i feltet med musepekeren, eller trykke på mellomromstasten eller høyre piltast på tastaturen.

Tallet eller bokstaven foran svaralternativet kan benyttes for å velge ønsket verdi.

Variabler av typen Carry Forward vil være forhåndsutfylt dersom de har blitt registrert i et tidligere skjema. Disse er markert med en pil.

Variabler som inneholder en dato er markert med et kalenderikon.
Det er ikke nødvendig å bruke skilletegn på datoverdier. Dersom årstall mangler vil systemet anta at det menes samme år som dagens dato. Teksten "TD" (for "today") tolkes som "dagens dato".

Det er også mulig å registrere datoer relativt til dagens dato. Dette gjøres ved å bruke et fortegn og et tall, for eksempel "+30" eller "-30" for å gå henholdsvis 30 dager frem eller bakover i tid.

Variabler som inneholder fritekst er markert med et blyantikon.

Variabler som inneholder numeriske verdier er markert med et pluss-/minusikon.

Obligatoriske variabler er markert med en oransje strek. Streken forsvinner når variabelen er utfylt.

Øverst til høyre i skjemabildet vises prosentandel av synlige variabler i skjema som er ferdig utfylt, uavhengig av om variablene er obligatoriske eller ikke. Fargen endrer seg fra rødt til grønt når alle obligatoriske variabler er utfylt.

Vis og rediger skjema:

Klikk på et skjema for å vise skjemaet i hovedfeltet. Du kan gjøre endringer i et skjema frem til dette er signert. Signerte skjema er låst for redigering.
Du kan gjenåpne et signert skjema ved å trykke på knappen Gjenåpne.

Skjemaet kan da redigeres som vanlig, og må signeres på nytt for å låses igjen. Du kan bare gjenåpne og redigere skjema du selv har signert.

Brukere med rolle Superbruker eller Journalansvarlig kan gjenåpne alle skjema.

Flytt skjema:

Du kan flytte eksisterende skjema frem eller tilbake i tid ved å markere skjemaet i listen og trykke på knappen Flytt

Du kan også høyreklikke på skjemaet og velge Flytt skjema i pop-up-menyen.

Du kan bare flytte skjema du selv har opprettet.

Slett skjema eller angre sletting:

Høyreklikk på skjemaet du ønsker å slette og velg Slett skjema i pop-up-menyen.

Du kan bare slette usignerte skjema du selv har opprettet.

Du vil alltid kunne finne tilbake til et slettet skjema ved å høyreklikke i skjemalisten og velge Angre sletting i pop-up-menyen.

Dobbeltklikk på eller marker skjemaet du ønsker å gjenopprette i listen og trykk OK.

Visning i skjemalisten:

I tillegg til å vise alle skjema som har blitt opprettet i pasientens journal kan du også filtrere skjemalisten etter skjema tilhørende egen profesjon, egne skjema eller usignerte skjema.

Tallet n til høyre for overskriften Skjemaer viser hvor mange skjema av det totale antallet skjemaer i pasientjournalen som er synlige i det aktuelle filteret.

Visning i pasientjournalen

Skjemavisning:

I standard skjemavisning kan du lese, fylle ut og redigere et skjema i sin helhet.

Klikk på bildet for å forstørre

Kronologi:

I arkfanen Kronologi finnes en kronologisk oversikt over alt som er registrert i pasientens journal. Denne rapporten inneholder alle utfylte skjema og notater, aktive og inaktive diagnoser, samt aktive og seponerte legemidler. Øverst i bildet finnes et filter. Skriv i tekstboksen for å finne søkeord i teksten.

Klikk på bildet for å forstørre

Nederst i bildet finnes en tidslinje der du kan begrense visningen av den kronologiske journalen til et gitt tidsintervall. Trekk i de grå klossene for å begrense tidsintervallet, eller velg blant de forhåndsdefinerte periodene 3 mnd, I fjor, Siste år og Vis alt.

Klikk på bildet for å forstørre

Ruteark:

-----

Påminnelser

Feltet Påminnelser viser ulike varsler og påminnelser som gjelder den aktive pasienten. Disse kan for eksempel gjelde legemiddelinteraksjoner, prosedyrebrudd, tidsfrister eller farlige medisinske situasjoner.

Det er mulig å legge inn manuelle påminnelser per pasient. Legg til en manuell påminnelse ved å klikke på plusstegnet.

Legg inn overskrift og meldingstekst, minimum 5 tegn. Det finnes tre ulike varslingsnivå:   Blått ,  Gult  og  Rødt

Legg inn dato for når påminnelsen skal vises første gang, standard er morgendagen. Du har mulighet til å velge om du ønsker å se påminnelsen igjen om for eksempel en dag, syv dager, 14 dager osv.

Labdata

Klikk på fanen Labdata for å vise labarket. Rutearket viser den aktuelle pasientens siste og tidligere resultater fra alle laboratorieprøver i databasen. Du kan søke etter spesifikke prøver ved å bruke søkefeltet under Filter.
Hak av for Fokuser på patologi for å vise prøver som er merket som utenfor referanseområdet.

1. Tidsaksen kan du sette oppløsning i fremstillingen til MinuttTimeDatoMåned eller År. Standardoppløsning er Time.

2. Grafikk gir deg mulighet til å se en grafisk fremstilling av alle resultater fra én eller flere laboratorieprøver. Kurven viser først tall fra linjen som er markert. Velg Flere prøver og klikk og dra prøvenavn ned i grafikkfeltet for å vise flere prøver samtidig.

3. I feltet Om valgt prøve kan du se detaljer om et spesifikt prøvesvar. Marker prøvesvaret i tabellen for å vise data.

4. Klikk på fanen Prosentil for å vise prosentil på det aktuelle prøvesvaret. Prosentil er basert på alle prøvesvar av samme type i databasen.

Klikk på bildet for å forstørre

Subskjema

Subskjema er laget for å kunne lage et ubegrenset antall av et sett variabler – for eksempel polypper i tarm, hudsår, aneurismer i hjernen etc.

Sending til register

FastTrak kan konfigureres for sending av skjema til ulike registre. Dette kan skje automatisk, men det vil forutsette at alle obligatoriske variabler i et skjema er fylt ut.

Det legges inn en forsinkelse før sending, slik at klinikker har mulighet til å rette opp i feilregistreringer som oppdages med det samme.

Det finnes tilgjengelige rapporter for å følge med på om alle utfylte skjema har blitt sendt som forventet til registeret.